REEDLESS ACCORDIONS - Helelektroniska dragspel

Ett MIDI-dragspel är normalt ett helt vanligt dragspel som har försetts med elektronik m.m. för MIDI så att man kan koppla in en extern ljudgenerator, 'modul', synt etc. Ljuden från ljudgeneratorn och dragspelsstämmorna kan kombineras.  Ett 'reedless accordion' = stämlöst (helelektroniskt) dragspel är precis vad det låter som - ett dragspel utan mekaniska dragspelsstämmor. Ett sådant dragspel fungerar som en kontrollenhet för en elektronisk ljudkälla som antingen kan finnas inuti själva dragspelet eller också vara extern, MIDI används i de flesta fall. För att kunna använda dragspelet SOM ett dragspel så brukar det finnas en sensor i bälgen för att generera kontrollinformation som kan användas för att simulera bälgens funktion i ett riktigt dragspel. Om detta lyckas bra så kommer det helelektroniska dragspelet att låta och uppföra sig som ett riktigt dragspel och samtidigt kunna erbjuda en massa andra typer av instrumentljud.

Se även min review (på engelska) of the Orla Quartet Reedless Accordion och motsvarande för Titano/Master Reedless Accordion.

 
Egenskap Vanligt dragspel Reedless - stämlöst
Vikt (fullstort)
Vikt (litet)
~12 kg / 26 pounds (lbs.)
~7 kg / 15 pounds (lbs.) 
~8 kg / 16 pounds (lbs.)
~4 kg / 9 pounds (lbs.)
Ljud Autentiskt Aldrig 100% autentiskt men det brukar finnas en hel uppsättning av olika typer av dragspelsljud att välja mellan liksom den vanliga uppsättningen av klanger som finns i de flesta MIDI-instrument. Ljudfiler som exempel på hur det kan låta finns nedan.
Respons Autentiskt Beror på hur switchar för knapparna fungerar samt hur bälgdynamiken är utformad. Man använder numera enbart magnetiska (hall-effekt) eller optiska sensorer för att detektera knapptryckningar, detta för att få en säker och underhållsfri funktion. Bälgsensorn är normalt en trycksensor som mäter trycket i bälgen relativt omgivningstrycket eller mot ett internt referensvaacuum. Nedan finns exempel på magnetiska switchar som använder en liten permanentmagnet + en detektor. Bilden i mitten är en trycksensor.
Stämning Fix, behöver stämmas om ibland. Alltid stämt. Olika typer av stämningar/ljud med olika 'vått/torrt ljud' kan väljas. Man kan transponera oktav eller halvtonsvis.
Basdelen Vanlig standardbas, melodibas eller converter. Vanlig  standardbas, melodibas eller converter. En del modeller har separata switchar för varje knapp i basdelen i stället för att använda ett basverk. Då kan man byta mellan olika typer av basarrangemang mha mjukvara.
'Oljud' Kan störa grannar eller resten av familjen. Man kan använda hörlurar.
Portabilitet Tungt men kan spelas helt fristående. Lätt men behöver strömförsörjning och förstärkaranläggning om man inte nöjer sig med att lyssna med hörlurar.
Kostnad Beror på skick och om det är nytt eller begagnat, hur många körer det har osv. Ett nytt dragspel kostar c:a 15000 - 100000 eller mer i extrema fall. Har hittills varit ännu dyrare än vanliga dragspel pga en liten tillverkningsserie men priserna sjunker. Man får räkna med minst 30000 - 100000 eller mer inklusive inbyggda ljud eller tillhörande ljudmodul, i bästa fall minst 15000 för motsvarande utan ljud, då måste man komplettera med en ljudmodul eller keyboard/synt. Det finns byggsatser för den händige att montera in i ett existerande dragspel, går nog att få tag i för c:a 10-15000 men då tillkommer arbetet.

Marknaden för stämlösa dragspel är väldigt liten i dag men ökar långsamt - jämför med utvecklingen av elektroniska pianon, även om pianomarknaden alltid kommer att vara betydligt större. Pga den hittills höga kostnaden så har det mest varit artister med gott om pengar som har köpt sådana dragspel. De sjunkande priserna och det faktum att instrumenten utvecklas hela tiden gör att fler och fler dragspelare kan tänka sig att köpa ett som ett komplement till ett vanligt dragspel. Den låga vikten gör att det är lättare att hantera än ett vanligt dragspel och sliter mindre på rygg och axlar, speciellt kan detta vara lämpligt för äldre dragspelare som kanske annars måste sluta spela helt. Tyst spel i lurar när man övar är en annan bra sak som kan locka en hel del köpare. 

Stämlösa dragspel finns att köpa från en hel del tillverkare i dag, kompletta eller i form av byggsatser för att montera in i efterhand i ett existerande dragspel. Listan över finesser växer ständigt, man kan jämföra med utvecklingen av keyboards och syntar. Exempel på modeller:

 
Modell Information
Cavgnolo Odyssee, ett av de mest kända märkena som har funnits länge på marknaden. Finns i flera olika modeller med trådlöst MIDI m.m. http://www.accordion.co.uk/cavagnol.htm
http://www.musicmagicusa.com/cavagnol.htm
ljudfiler från Jean Louis Notons CD på http://www.cincfr.com/noton/
Orla Trio/Quartet MIDI Virtual accordion.

Säljs i sverige via Svenska Hammond/Khamsin Trading AB se även
http://www.orla.it/ (ljudfiler för XM800 på http://www.orla.it/media/demo_eng.htm)
http://www.castiglioneaccordions.com/orlavox.html
http://accordionsusa.com/orla.htm
Review of the Orla Quartet Reedless (se även lista på dragspelsljud nedan som ingår i XM20 som sitter i detta dragspel.)
Master Melody, Millennium, Symphony etc. http://www.mastersound.it/
Petosa Millennium http://www.petosa.com/millennium/millinfo.html (med ljudfiler)
Iorio "K/KSR" series reedless "Accorganette" http://www.syn-cordion.com
http://polka-store.com/directory/NJ/njersey.htm
http://www.jayfoxband.com/new479.html
Piermaria Véga http://www.accordeonspiermaria.com/midi.htm
Fratelli Crosio Futura 2000 http://www.fratellicrosio.com/CATFRATEL/centre.html


Tillbaka till Hans Palms Dragspelssida: startsidan

Hans Palm 2003, hans.palm@mailbox.swipnet.se , postadress