Bälgaspel vid landsvägskanten

Festivalen i värmländska Ransäter hålls varje sommar i början på Juli (4-8 Juli 2007) och är troligtvis världens största dragspelsträff med mer än 200 medverkande dragspelsorkestrar. I samarbete med Ransäterstämman anordnas även "The Walter Eriksson Musikfest at Vasa Park on Budd Lake, New Jersey, USA"

Information om Ransäter 2007 finner du via http://www.vdf.st/

Information om andra stämmor i sverige kan man hitta i SDRs evenemangskalender. Vet du om stämmor som inte är med på den sidan så kan du anmäla dessa där så att andra får reda på det.

Man kan beställa mycket fina videoupptagningar från i somras (och även från tidigare år). De kan beställas via www.sansbildarkiv.se.
 
Smakprov från videofilmerna. Bilder och ljudfiler!

VDF planerar att ha en egen hemsida om Ransäterstämman. Bengt Hedman, bengt.hedman@coninsa.se, ställer dock upp och svarar på frågor så länge via email.

Titta på en karta över festivalområdet


Det är många framträdanden samtidigt på olika scener och mycket dans framåt kvällarna. Där finns både professionella spelare och amatörer och alla spelar tillsammans på och mellan scenerna samt i tält och husvagnar på den enorma campingen.


Huvudattraktionerna 1996
Fredag, Ransäter kyrka och teaterscen1
Fredag, teaterscen2
Fredag, dans
Lördag, dans
Lördag, teaterscen1
Lördag, teaterscen2
Söndag, teaterscen1

Varje dag inleds programmet med ett allspel med några standardlåtar. Varje deltagare i allspelet får ett sådant här klistermärke att sätta på sin dragspelsväska:


Här är några mycket duktiga unga dragspelare som har samlats för att spela traditionell svensk dragspelsmusik av exempelvis Carl Jularbo. Det är Frosinisällskapet som brukar ha ett "arrangerat" buskspel i Ransäter. Här är spellistan från 1996.

Lyssna - Direkt via RealAudio eller ladda ner frs.au (456 k)
De spelar en snutt av låten "I don't care" av Guido Deiro.


Här ser ni Johan Kullberg, en ung och mycket talangfull dragspelare som trakterar både durspel och dragspel. Han har vunnit många tävlingar på durspelet, speciellt i Ransäter där han blev Nordisk mästare 1995. 1996 blev tävlingen inställd. Jag spelade in ett Zydeco-Potpurri som Johan och hans vänner framförde i Ransäter 1996. Jag använde en liten bandspelare som jag hade i jackfickan. Jag har fått lov av Johan att lägga in låten på min hemsida. Bilden är tyvärr ganska dålig men Johan syns till höger på bilden. Exakt detta framträdande finns faktiskt med i sin helhet på videon "Glimtar".
 
johank.wav (hela låten - 2241k)
johank288.ram (RealAudio 28.8 "direktsändning")
johanks.wav (slutet på låten - 496k)
johankt.wav (slutet på slutet - 165k)


Tillbaka till Hans Palms Dragspelssida: startsidan

Hans Palm 2007, hans.palm@mailbox.swipnet.se , postadress