Dragspelsskämt

Den här typen av humor verkar vara vanligare i tex USA än i Sverige. Jag har valt att inte översätta alla eftersom det inte alltid går utan att ändra betydelsen helt i vissa fall.


HUR MAN SPELAR DRAGSPEL

En introduktionskurs för nybörjare

Skrivet av John Ferree 1997
  1. Köp ett dragspel. Ju billigare desto bättre eftersom alla låter likadant. Tala inte om för någon vad du har gjort - de blir bara oroliga. De kommer att märka det förr eller senare ändå.
  2. Ta ur dragspelet ur väskan och sätt det på dig. Det är bättre om dragspelet vilar på bröstet än på ryggen men, för de första veckorna, har detta knappast någon betydelse.
  3. För att ljud ska uppstå måste tre villkor vara uppfyllda: Bälgen måste röra sig inåt eller utåt. En eller flera knappar eller tangenter måste tryckas ned. Alla potentiella vapen inom en mils räckhåll måste vara insamlade och säkrade. Det tredje är det allra viktigaste.
  4. Knapparna på vänster sida är ackordsknappar. "C"-knappen har en pigg eller en grop så att man kan hitta den utan att titta. (Detta är en säkerhetsfunktion. Innan detta uppfanns så led tusentals dragspelare av smärtsamma och ibland handikappande skador - till allmänhetens stora glädje). Använd aldrig mer än tre knappar. "Professionella" dragspelare använder skenbart massor av knappar men i själva verket försöker de bara desperat hitta den förbannade "C"-knappen. "Professionell" innebär att man har lärt sig att le medan man gör detta.
  5. Spela på de vita och de svarta knapparna. De höga noterna återfinns längst ner och de låga tonerna längst upp. (Det finns inget speciellt syfte med detta arrangemang. Acceptera det.) Obs: Om du har de höga tonerna längst upp och de låga tonerna längst ner så har du antingen vänt det upp och ner eller också har du försökt reparera det själv. I första fallet - vänd på det. I andra fallet - paketera dragspelet tillsammans med tiotusentals kronor och skicka iväg det på en tur långt bort under en lång, lång tid.
  6. Fortsätt spela tills någon ber dig att sluta eller hotar dig till livet, vilket som nu inträffar först.
  7. Lägg tillbaks dragspelet i väskan.
  8. Skicka efter en T-shirt med dragspelsmotiv och ta på dig den när du går och handlar på köpcentret.Frågor och svar för en riktig nybörjare

Skrivet av "Glenn" 1997

F: Varje gång jag spelar på mitt dragspel så får jag kraftiga bröstsmärtor. Vad gör jag för fel?

S: Detta är ett ganska allvarligt problem för nybörjare på dragspel. Som tur är så finns en enkel lösning: se till att du alltid har en tröja på dig. Om du redan HAR en tröja på dig så har du troligtvis fått en hjärtattack. Rådgör med en läkare så snart du slutat öva.

F: Mitt dragspel ligger en halvton under de andra instrumenten i mitt band. De andra musikerna bara klagar. Vad ska jag göra?

S: Utan tvivel har du hamnat i en grupp med otacksamma människor med lite eller ingen talang alls. Om du trots allt vill göra dem glada, gå iväg ett hundratal meter från de andra. När det är dags för dig att spela ditt solo, spring snabbt mot de andra medan du spelar på ditt dragspel.. Dopplereffekten gör att du verkar spela i samma tonhöjd som de andra.

F: Min partner har hotat med att flytta ifrån mig pga mitt övningsschema. Jag brukar spela mellan klockan tre och halv-sex. Hur kan jag rädda mitt äktenskap?

S: Det kan du inte. Du borde egentligen öva mycket mer än så. Vi föreslår att du börjar tidigare, kanske redan omkring klockan ett.Vad är en gentleman? - En som kan spela dragspel men låter bli.
Vad kallar man en dragspelare med personsökare? - En optimist.
Vad har man för räckvidd på ett dragspel? - Tio meter om du har en bra kastarm!
Vad är skillnaden mellan en dragspelare och en terrorist? - En terrorist har sympatisörer.
Vad är skillnaden mellan en lök och ett dragspel? - Ingen gråter när man hackar sönder ett dragspel.
Vad är skillnaden mellan ett dragspel och ett durspel? - Dragspelet brinner längre.
Vad har man dragspel till? - För att lära sig hur man viker en karta.
Varför är dragspelare aningen smartare än hästar? - Så att de inte skämmer ut sig under parader.
Om man släpper ett dragspel, en säckpipa och en fiol från ett 20-våningshus, vilket instrument landar först? - Vem bryr sig?
Vad är skillnaden mellan en k-pist och ett dragspel? - K-pisten tystnar när magasinet är tömt.
Vad kan man kalla tio dragspelare som befinner sig på havets botten? - En bra början.
What do you call a group of topless female accordion players? - Ladies in Pain. (Syftar på en uttjatad dragspelslåt i USA som heter Lady of Spain)
Hur skyddar man ett värdefullt instrument från att bli stulet? - Göm det i ett dragspelsfodral.
What's the definition of perfect pitch? - When an accordion is thrown down the toilet without it touching the sides.
Vad använder dragspelare som preventivmedel? - Sina personligheter.
What's the difference between a chainsaw and an accordion? - A chainsaw can be tuned.
Vad är skillnaden mellan en överkörd ekorre och en överkörd dragspelare? - Det finns inga bromsspår framför dragspelaren.

Och så var det mannen som gick in i en antikvitetsaffär och såg en råtta av brons som satt på en av hyllorna längst upp. Han frågade expediten, "Hur mycket kostar den?". Expediten svarade, "Nja, jag vill ha 200 spänn för bara råttan men för 400 spänn får du även höra historien bakom den. Tro mig, du skulle verkligen vilja HÖRA historien". Mannen sa, "Nej, jag tror jag nöjer mig med endast råttan för 200 spänn.

Nåväl, mannen tog sin råtta av brons och gick vidare längs gatan. Han märkte snart att en RIKTIG råtta följde efter honom så han vek snabbt av in på en tvärgata. Vid en gränd han passerade så kom ett halvdussin råttor fram och började följa efter honom. Han började bli smått panikslagen och satte fart mot utkanten av staden. När han passerade stadens soptipp så kom det hundratals nya råttor efter honom. Detta blev för mycket för honom och när han nådde floden som ringlade sig fram utanför staden så kastade han ner bronsråttan rätt ner i drickat. Varenda en av de förföljande råttorna kastade sig ner i floden efter bronsråttan och drunknade.

Lättad gick mannen tillbaka till antikvitetsaffären. "Jag visste det!", sa expediten, "Du kom tillbaks för att höra historien bakom råttan, eller hur?". "Inte alls", sa mannen, "Jag ville bara veta vad dragspelet i brons som jag ser där uppe kostar".


En man parkerade sin bil i en av de skummare delarna av staden. Han hade två dragspel i baksätet och glömde låsa dörrarna.

När han kom tillbaks så hade han tre dragspel i baksätet.


Tillbaka till Hans Palms Dragspelssida: startsidan

Hans Palm 1997, hans.palm@mailbox.swipnet.se , postadress